Boblebad vannkvalitet og vedlikehold

Boblebad – vannkvalitet og vedlikehold

Boblebad vannkvalitet og vedlikehold

Vannkvaliteten er relevant, uansett om det er snakk om boblebad, jacuzzi, utendørs massasjebad, spabad eller lignende. Ingen liker å bade i vann som lukter stygt, er uklart eller er fullt av bakterier. Vi lærer deg det du må vite om vann og vannkvalitet.

Vannet i ditt boblebad skal være rent, klart og friskt. Vi skal tross alt bade og kose oss. Det er forskjell på om du har et bad som tømmes for hver gang eller om det står konstant med vann i. Denne artikkelen omhandler sistnevnte.

Når et boblebad er i kontinuerlig drift står vannet i månedsvis på konstant temperatur, vanligvis rundt 38 grader. Dette danner perfekt miljø for bakterievekst, muggdannelse, algevekst og mye annet som du helst vil unngå.

Det finnes en rekke verktøy og systemer som skal sørge for at du alltid har friskt og klart vann, men du må vite hvordan det hele fungerer, ellers går det før eller siden galt.

Denne artikkelen forklarer hvilke utfordringer du står overfor, hvilke verktøy du har for å løse disse utfordringene og ikke minst – hvordan du skal gjøre det i praksis på enklest mulig vis. Vitenskapen kalles for vannkjemi.

Er du her for mer spesifikke problemer kan du finne en problemløsingsguide helt nederst.

1. Problemet – vann i boblebad

Vi mennesker er ikke de eneste som liker å ha en indre temperatur på rundt 37 grader. Bakterier og alger fryder seg ofte i denne temperaturen. Ikke bare er det godt og varmt i et boblebad, men det finnes mye næring i form av døde hudceller, urin og lignende. Dette er den litt ekle virkeligheten av å eie et boblebad. Her vil du lære å kjenne din fiende, videre vil du få vite hvordan du bekjemper den.

Bakterier

Bakterier er over alt rundt oss, og de er tilpasset fullstendig ulike miljø. Litt uheldig for oss er rundt 37 grader ganske ideelt for mange bakterier, på samme måte som temperaturen er ideell for oss. Da de har mye næring og stort område kan et boblebad ute raskt bli en veldig ubehagelig plass.

Det vil finnes mange ulike bakterier i vannet til en hver tid, og det er ufarlig. En naturlig bakteriekilde i vannet er faktisk avføring. Fem gjennomsnittspersoner vil i teorien føre med seg en betydelig mengde avføring. Beklager, men vi mennesker er fremdeles dyr i bunn og grunn. Dette understreker viktigheten med å dusje grundig før bading. Mengdene er fremdeles så små man vil ikke bli smittet av E. Coli eller lignende. Så ta heller bedre hensyn til de tre neste bakteriene på listen.

De bakteriene man må passe seg for er de som for det første gjerne vokser i huden og for det andre liker kroppstemperatur. De vokser godt i vannet, og godt på deg, og derfor vil vi ikke ha de i boblebadet.

Pseudomonas aeruginosa er en helt vanlig bakterie som man finner i jord og vann. Den er derimot litt problematisk da den kan formere seg i nesten helt rent vann, og har den først fått rot har den en tendens til å motsi seg virkningene av klor. Den kan gi et passe heftig utslett, eventuelt skape infeksjon i ytre ørekanal, kjent som “Swimmers ear” (svømmers øre).

Gule stafylokokker er en annen kjenning fra verdenen av boblebad. Denne gir det som kalles follikulitt, som er en infeksjon i hårsekkene og gir kviselignende utslett.

Legionella er den store stygge ulven for enhver boblebadentusiast. Man må være påpasselig med sanitærstoff og pH. Legionella er nemlig en ganske vanlig bakterie som fryder seg i varmt vann. Legionella i boblebad er derfor ingen uvanlig hendelse. Bakterien kan gi en form for lungebetennelse som er potensielt dødelig om ikke behandlet med antibiotika. Man trenger ikke få vann i halsen heller, da bakterien følger dampen. Barn, personer med nedsatt immunforsvar og de med underliggende sykdommer er mer utsatt. Sykdommen kalles legionærsyken og de vanligste symptomene er feber, frysninger, muskelsmerter og hodepine.

For mer om bakterier i boblebad, se vår artikkel “Derfor elsker bakterier boblebadet ditt“.

Alger

I forhold til skremselspropagandaen om bakteriene er ikke algevekst i boblebad nødvendigvis farlig. De algene som normalt oppstår kommer på grunn av den gode temperaturen og næring. Veldig ofte vil sollys gi større algevekst, men man kan også få algevekst inne i rørene. Ofte forårsaket av dårlig filter og oppsamling av urenheter.

Selv om algene hovedsakelig er ubehagelige og lite hyggelige å bade med, så skal man være forsiktig, og helst ikke bruke badet før algeproblemet er løst. Det man tror er alger, kan også være mugg.

Blir boblebad ute utsatt for mye direkte sollys kan man oppleve tydelig algevekst på innsiden av badekaret, men dette kan vaskes bort. Oftere opplever man det som kalles biofilm. Dette er frittflytende alge, ofte revet løs av pumpene fra inne i rørsystemet. Disse kan være vanskeligere å få bort, men en god runde rørrens og filtervask løser problemer aller oftest. Her er det viktig å være tidlig ute.

Mugg

Mugg…. Ja, den dårlige typen mugg. Lite hyggelig å ha i et boblebad. Veldig lite bra for helsen. Det finnes veldig mange typer mugg, men ytterst få som man burde få i seg. Mugg kan oppstå i rørsystemene  på grunn av opphoping av urenheter og dårlig sirkulasjon. Den forplanter seg da gjerne som biofilm. Mugg i boblebadet oppstår oftest når badet ikke blir brukt på en stund og det har stått med vann i rørene eller lignende.

Korrosjon

Lav pH i boblebad kan gjøre vannet surt, noe som fører til korrosjon på utsatte deler, gjerne metalldeler. Det kan være vanskelig å oppdage synlige spor, alternativt kalk, men oftest finner man ut at pH-en er lav fordi vannet svir i øynene.

Kalkutfelling

Store mengder kalsium i vannet. Kalk i boblebad oppdager man gjerne som en hvit hard stripe på innsiden av badekaret langs vannkanten. En årsak til dette kan være korrosjon, men det er også mulig man har fylt opp med naturlig hardt vann. Hardt vann er vann med høyt innhold av kalsium- og magnesiumioner.

Forurensing utenfra boblebadet

Med forurensing mener vi alt som normalt etter hvert vil finne veien til vannet ditt. Et boblebad ute er utsatt for moder jord sin herjing, men det er også snakk om ting som vi som bruker boblebadet drar med oss. Alt som ikke kan vokse frem fra badevannet ditt av seg selv er under denne kategorien.

Løv, gress, insekt og lignende som kommer flygende med vinden holder du ute ved hjelp av et lokk når badet ikke er i bruk. Et lystett lokk vil også forhindre algevekst. Alt annet utenforstående som måtte være trassig og ødelegge vannet ditt vil du holde ute ved hjelp av enkle sett av forhåndsregler. 

Såpe i boblebad er generelt dårlig stemning. Bare helt små mengder av såpe i vannet kan gi fryktelig med skum.

2. Løsningen- hvilke verktøy finnes

Fra tiden med badestamp og hudutslett har vi i dag avanserte boblebad, uten hudutslett, og med alt mulig ekstrautstyr. Av ekstrautstyr som TV og subwoofer, er ikke alt like relevant for den vanlige kvinne eller mann i gata. Boblebad krever allikevel noen ekstra produkter. Dette er verktøyene for å holde vannet friskt og sanitært.

Filter

Filteret er en sylinder som vannet blir presset gjennom. Filteret skal plukke opp oljer, kosmetikk, alger, skitt, støv, smuss og andre urenheter. Noen boblebad har mikrofilter som også skal, teoretisk, ta opp bakterier.

Filter må med jevne mellomrom byttes. Alternativt kan man kjøpe vaskbare filter for boblebad. Disse vaskbare filterene er ofte noe dyrere men de har også en lenger levetid. Det er viktig å vaske de korrekt for å få samme gode effekt ut av filtersystemet.

Rensesystem

Mikrofilter: Et veldig tett vannfilter som skal evne å plukke opp bakterier. Det viser seg ofte at dette ikke er en idiotsikker løsning.

Ozonfilter: Gassen ozon er dødelig i store mengder, og siden vi mennesker tåler mer ozon en mikroorganismer, er det akkurat det den blir brukt til. Ozonfilter for boblebad kommer gjerne i kombinasjon med sanitærstoff. Hvordan den fungerer er litt forskjellige, men det den gjør er å regulere mengden ozongass i vannet for å holde mikroorganismer unna.

Saltvannrensing: De standard sanitærstoffene klor eller brom. Dette er arbeidshesten blant rensesystemer, og man finner aller oftest saltvannsrensing i kombinasjon med et annet rensesystem. Klor og brom er kort sagt giftig for mikroorganismer, samtidig som mindre urenheter kan binde seg til klor/brom-atomene.

UV-filter: Kongen på haugen er nok UV-filteret. Her blir vannet sirkulert forbi en UV-lampe som effektivt tar livet av mikroorganismer som bakterier og alger. Dette systemet kraftig reduserer behovet for sanitærstoff.

Du kan lese mer detaljert om hvert av de ulike rensesystemene, deres funksjon, pluss/minus og hvilket som passer deg best, i vårt blogginnlegg om rens og rengjøring av boblebad.

Forhåndsregler før bading

For å holde borte ting som flyr med vinden har vi tidligere nevnt lokk. Selv om lokk er nødvendig uansett, så er det fortsatt er lurt tips å sette boblebadet skjermet fra vinden. Dette er lite badeglede om halve kroppen er varm og god mens resten er beinfrossen. Påse at lokket er skikkelig festet så du slipper å ha noe vindseil på tur i bakhagen til naboen.

Som eier av et boblebad er det lurt å ha noen regler. Disse reglene må håndheves ovenfor alle som skal bade, viss ikke har de ingen effekt. Vi anbefaler en ekstra lang lovens arm for å gjøre vedlikeholdsarbeidet mindre.

Man bør lage egne regler for hva man selv har behov for, men noen gode faste er blant annet at man bør holde veien til boblebadet ren. Slik unngår man rusk som blir dradd med av føttene. En liten skånsom dørmatte fremfor badet vil gjøre nytte av seg.

Alkohol skal så godt det lar seg gjøre ikke søles i boblebadet. Et lite bord ved siden av er lurt, eventuelt finnes det en form for flytende bord. Mat i vannet vil fort sette en stopper for badegleden. Selv om filteret vil plukke opp matrestene, så er det ikke så veldig delikat å sitte i et vann med flytende klumper i seg.

Der var de viktigste reglene for ting i vannet, men det skal jo selvsagt også mennesker opp i vannet. Derfor skal alle som bader dusje før de går opp i boblebadet. En skikkelig skrubb gjør badeopplevelsen bedre for alle. Fjern alle spor og rester av såpe eller sjampo så man unngår skumming i vannet.

Små barn skal alltid være under oppsyn når de bader i boblebad, og det er anbefalt å sende de avsted på do før de bader så man unngår uhell.

Man kan ofte bli ør og sliten av boblebad på grunn av den høye temperaturen. Dette gir seg oftest når man blir vandt til å bade i slike temperaturer, men alkohol har en lei tendens til å bringe varmesymptomene tilbake. Før man vet ordet av det kan veien ut av boblebadet være hakket vanskeligere enn veien inn. Derfor bør man aldri gå fra noen som sitter alene. Vær alltid minst to stykker, og gå ut sammen når det er på tide å avrunde kvelden.

pH og kjemikalier (sanitærstoff)

Som vi har lest tidligere trenger boblebadet litt hjelp til å bekjempe bakterier, algevekst, etc. Derfor må man tilsette noen stoffer, ufarlige for mennesker, som tar seg av problemene. En av de viktigste faktorene for deg og boblebadet er pH-verdien. Feil pH kan føre til en rekke problemer. Derfor gir vi deg her en full guide om pH, etterfølgt av en beskrivelse av de ulike nødvendige kjemikaliene.

Hva er pH?

pH er et mål for surhetsgrad. pH-skalaen går fra 0 til 14, hvor alt over syv er basisk, også kalt alkalisk, og alt under syv er surt. Syv er dermed det som omtales som nøytralt. En god pH for boblebad vil ligge på hakket mot basisk, omtrent 7.4-7.6.

Hva er alkalitet i boblebad?

Det kan fort bli litt forvirrende når det er snakk om alkalitet OG pH. Alkalisk og basisk blir brukt om hverandre om den samme tilstanden, altså vann med en pH over 7. I verdenen av boblebad forteller det som kalles den totale alkaliteten noe om hvor mange hydrokarboner vannet inneholder.

Hydrokarbonene fungerer som en buffer for pH-en. En buffer i kjemi er en substans som motsier seg moderate pH-endringer, med andre ord hindrer den pH-en fra å gjøre store sprang opp eller ned. For oss som driver med boblebad, hjelper bufferen vannet til å holde en noen lunde stabil pH-verdi, til tross for at det blir tilsatt menneskekropper i vannet ved jevne mellomrom. Det er ganske fint, for da slipper man å tenke på pH hver eneste gang badet er i bruk. Det er allikevel nødvendig å sjekke pH-verdien regelmessig, helst en gang i uken.

Hvorfor er pH viktig?

pH-en er viktig for å unngå bakterier, algevekst og generelt dårlig vann. Det er viktig med korrekt pH-verdi i boblebadet ikke bare for karet sin del, men også for huden din. Øye- og hudirritasjoner skyldes ofte feil pH-verdi. For boblebadet sin del kan man oppleve korrosjon, kalkutfelling, misfarget/uklart vann og bakterie/algevekst på grunn av feil i pH-en.

 

Sanitærstoff – vannets beskyttelse mot mikroorganismer

De aller fleste boblebad bruker sanitærstoff. Unntak kan finnes hos de med UV-filter. Boblebad med sanitærstoff sies det ofte er saltvannsrenset. Dette er ikke same type saltvann som man finner i havet derimot.

Hva er sanitærstoff?

Sanitærstoff er et vanlig brukt fellesord for salter av brom eller klor. Salt i denne betydningen kommer fra kjemien og vil veldig kort fortalt si at brom/klor er koblet med andre grunnstoff. Så boblebadet ditt er ikke fult av saltvann, det har bare oppløste brom- eller klorsalter i seg.

Sanitærstoffene skal drepe bakterier, alger og hjelpe mot skumdannelse. Boblebad bruker enten klor eller brom, ikke begge. Normalverdi for klor er 1-3 mg/L og for brom er det 2-6 mg/L.

Som de fleste vet er badebasseng fylte med klor, og badebasseng lukter for det første ganske kraftig, og for det andre opplever mange at vannet svir i øyne, nese og hals. Dette skal ikke være et problem for deg som eier av boblebad. Har du problemer med klorlukt kan du se i  “Fallgruver” under.

Sjokk, Foam down og andre godsaker

Sjokk, også kjent som Shock, er hverdagshelten for mange boblebad. Sjokk er et ikke-klorbasert sanitærstoff som du kan tilsette etter hvert bad for å hindre bakterievekst og enklere filtrere ut urenheter. Klor og brom samler opp urenheter, og sjokk hjelper til å bryte ned disse oppsamlingene samt eventuelt organisk materiale i vannet. Sjokk er smart å tilsette i boblebad etter hver gang det har blitt badet.

Foam down er ofte navnet på skumfjerneren. Når ting først har gått til dunders og vannet skummer som en perfekt Caffe lattè er det bare å tilsette Foam down mens pumpene går.

Det finnes produkter som binder metallioner og hindrer korrosjon. Andre produkter fjerner kalk, gjerne den kalken man opplever i vannsjiktet. Det finnes såpefrie rensemidler for innsiden av boblebad samt spesifikt rensemiddel for vaskbare filter.

En stor vinner er rørrens som renser dysene og det skjulte rørsystemet. Dette hjelper mot biofilm, algevekst og kalkavleiring inne i rørene dine. Det er anbefalt å bruke rørrens i boblebadet hver gang vannet byttes.

Det finnes mange flere produkter, dette er bare de viktigste. Alle produktene blir ikke gjennomgått i denne artikkelen. Mer informasjon samt instruks om bruk for hvert produkt finner du i problemløsingguiden nederst.

3. Slik gjør du det

Så, nå er det på tide å forstå hvordan vi skal bruke vår nyvunnede kunnskap. Det er ganske mye “gjør dette, ikke gjør dette” på en gang, og derfor kan det hele virke litt avskrekkende. Bekymre deg ikke, for når du først har lært om vedlikehold av boblebad en gang ser du hvor enkelt det her virkelig er.

Hvordan vet jeg hvilke verdier av pH og sanitærstoff vannet mitt har?

Prosessen med å finne ut dette er relativt rett frem. For å måle både pH og alkalitet bruker du såkalte teststriper.

Teststripene er papirstrimler som reagerer med vannet og endrer farge alt etter verdi de måler. Der er flere typer teststriper til boblebad, blant annet for å måle mengde sanitærstoff.

Teststripene kommer i en boks som vil ha en fargeskala på seg, alt du trenger å gjøre er å sammenligne fargeskalaen på boksen med fargen på teststripen. Bare dypp den i vannet og vent noen sekunder. Som sagt tidligere er ideal pH i boblebad en plass rett rundt 7.4 og 7.6.

Alkaliteten i vannet tester du på samme måten, ved hjelp av teststriper beregnet på alkalitet. Ingen produsent er like, men disse teststripene har mest sannsynlig en tallskala. Informasjonen du trenger vil uansett stå på boksen, og nivået hydrokarbon bør være mellom 80 og 120 mg/L.

Slik regulerer du pH i boblebad

Det er egentlig veldig enkelt å holde styr på pH-en. Det du trenger for å utføre jobber er teststriper for pH og alkalitet samt pH- og alkalitetsregulatorer. Disse produktene kommer ofte som pulver eller tabletter og heter lignende pH Plus/Minus og Alka Plus/Minus, eventuelt er det UP eller DOWN i stedet for Plus eller Minus.

Alkaliteten fungerer som nevnt tidligere som en buffer for pH-nivået i boblebadet. Det som er viktig å ta hensyn til da er å først ordne alkalitetsnivået før du tilsetter pH Plus eller Minus. Slik får du korrekte målinger, og unngår å sløse pulver/tabletter.

Så, da har vi kommet til fremgangsmåten:

  1. Undersøk om ditt problem med boblebad kan skyldes en dårlig pH. Selv om det ikke skulle være det er det greit å kontrollere pH med jevne mellomrom.
  2. Mål pH for å se om den er feil. Er den feil har du vertfall funnet ett problem.
  3. Mål alkaliteten til vannet.
  4. Er alkaliteten feil korrigerer du denne og lar vannet i boblebadet stå og sirkulere i to timer før du tester på ny. Gjenta dette steget ved behov. Er alkaliteten korrekt fra før kan du hoppe over dette punktet.
  5. Nå måler du pH igjen. Dersom den er litt høy eller litt lav – mål igjen om et par dager. Den kan bruke noe tid på å stabiliseres. Er den veldig feil, tilsett pH Plus/Minus mens pumpene går. Mål igjen etter noen timer.

En ting som må huskes på er at pH Plus/Minus vil påvirke den totale alkaliteten mer eller mindre, på samme måte som Alka Plus/Minus påvirker pH-verdien. Har du derfor alkalitet på 80mg/L, og tilsetter pH Minus, kan det hende du vil få for lav alkalitet. Dette problemet kan enkelt unngåes ved å holde alkaliteten så nær 100mg/L som mulig samt sjekke pH jevnlig.

Kontroll av sanitærstoffene

Sanitærstoffene til boblebad får du aller oftest i pulverform, og her trenger du bare ta hensyn til et stoff, enten klor eller brom, så prosessen er mye enklere.

  1. Mål innholdet av klor/brom ved hjelp av teststrips.
  2. Sett i gang pumpene og tilsett pulver etter behov.
  3. La vannet sirkulere og mål igjen i løpet av noen timer.

Når det kommer til sjokk er dette så enkelt som å følge instruksene for dosering som står på boksen. Fyll på etter hvert bad.

Du vil snart være en ekspert på teststriper (og på vannkjemi, om vi har gjort jobben vår).

4. Fallgruver / kjente problemer

For lite sanitærstoff: Mange er redde for at vannet skal lukte som et badebasseng, og unngår derfor å tilsette tilstrekkelig mengde klor eller brom. Bassenglukten kommer egentlig av urenheter som binder seg til kloret, og dette forårsaker lukten. For et friskt og godt vann bør man derfor tilsette tilstrekkelig sanitærstoff og heller gjøre inngrep om det lukter kraftig.

Feil mengde vann: For lite vann vil gi trøbbel med mengden kjemikalier, i tillegg er det litt stusselig å sitte i et halvtomt boblebad. Man må huske på at en menneskekropp fortrenger ganske mye vann, så badet renner for over. Omtrent tre fjerdedelers fult bad er ideelt for de fleste bad.

Regulerer pH før man regulerer alkalitet: Dette er nevnt tidligere i artikkelen, men det har vist seg å være et stort irritasjonsmoment for mange. Alkaliteten, som fungerer som buffer, må være korrekt før man begynner å tilsette pH Pluss/Minus, viss ikke får man feil avlesing på pH-verdien.

Roter mat/drikke i vannet: Små mengder i form av uhell er ikke noe problem, men man bør holde det til et minimum om badeopplevelsen skal være optimal.

Dekker ikke til badet skikkelig: Når boblebadet ikke er i bruk må det dekkes til. Dette holder på varmen så du sparer på strømregningen. Det holder urenheter ute, og hemmer algevekst. Det viktige med lokket er at det skal være lystett(helst), og det skal tåle vekten av snø. Forhandleren av ditt boblebad skal normalt ha informert om hvor mye vekt lokket skal tåle. Husk også på å feste lokket godt i tilfelle sterk vind.

5. Problemløsingsguide for boblebad

For deg som vil rett på sak, eller deg som har et veldig spesifikt engangstilfelle av et problem, presenterer vi her en liten problemløsingsguide. Det er nemlig ikke alltid like greit å finne ut hva som er galt med et boblebad. Noen boblebad har for eksempel rørsystem som enklere tilegner seg mugg på grunn av skarpe kanter. Uansett hva som måtte feile ditt boblebad, så vil du forhåpentligvis finne en løsning i guiden.

Finn ditt boblebadproblem i listen under og klikk deg videre til en mer omfattende guide for akkurat ditt behov.

Gult vann
Grønt vann
Uklart vann
Kjemisk lukt
Muggen lukt
Vannet skummer
Algevekst
Øye- og hudirritasjon
Dårlig effekt av klor
Kalkutfelling
Teststriper gir ikke resultat
Feil pH

Er ditt problem Biofilm? Prøv kategorien “Algevekst” og “uklart vann”.

Har du ennå ikke blitt den stolte eier av et boblebad eller jacuzzi? Ta en kikk på vår kjøpsguide for jacuzzi.

Skroll til toppen