Alt om vedlikehold av jacuzzi og andre utendørs boblebad

Vedlikehold av din jacuzzi er viktig for å unngå driftsstans og for å sikre at boblebadet fungerer som det skal til enhver tid. Utendørs boblebad av alle typer blir utsatt for ganske store klimatiske påkjenninger og trenger litt stell.

Vi vil gjerne definere forskjellen på vedlikehold og vask/rens av jacuzzi. I denne artikkelen tar vi for oss vedlikehold etter følgende definisjon:

Aktiviteter som må gjøres med ulike intervaller for å sørge for at jacuzzi til enhver tid fungerer etter hensikten og ikke forringes mer enn man kan forvente av bruk og elde.

Ønsker du å vite hvordan boblebadet ditt rengjøres, anbefaler vi å lese artikkelen om rengjøring og vask av jacuzzi

Så til saken – Det finnes en mengde ulike typer jacuzzi, massasjebad, badestamper, spabad og utendørs boblebad på markedet. Derfor må vi her gjøre noen valg og tar derfor for oss typiske utendørs massasjebad.

Her lærer du hvordan du skal vedlikeholde en moderne jazucci med plastkar, elektriske pumper og massasjedyser.

De fleste jacuzzi er bygd opp av deler som vi grovt sett kan dele inn i fem kategorier:

  1. Et indre kar i en type plastmateriale er montert inne i et isolerende kabinett. Karet skal danne et behangelig miljø for de badende, det skal ta seg godt ut og ikke minst holde på badevannet samt alt av dyser, lamper og annet utstyr.
  2. Jacuzzi-kabinettet skal ta seg godt ut, forhindre varmetap og også romme og beskytte all elektronikk og maskineri som trengs for å drive boblebadet.
  3. Elektronikken skal gi brukerne mulighet for å regulere jacuzzien, den skal sørge for at boblebadet kjører alt av rens- og vedlikeholdsrutiner og at maskineriet får strøm og driftssignaler.
  4. Maskineriet i en jacuzzi består av pumper, dyser og annet som lager massasjeeffekten. I denne kategorien legger vi også maskinelle rensefiltre som ozon-anlegg, UV-rensing m.m.

Alle disse kategoriene trenger en eller annen form for ettersyn og vedlikehold om din jacuzzi skal fungere som du ønsker over tid.

La oss begynne på toppen og gå gjennom de ulike kategoriene en for en.

Vedlikehold av jacuzzien sitt indre kar

Det indre karet er laget i et plastmateriale, vanligvis akrylbasert eller glassfiber. Dette er en type materiale som krever meget lite vedlikehold, men det er viktig med ettersyn. Vedlikehold av denne delen av jacuzzien handler aller oftest bare om vask, og det å holde kalkavleiring og korrosjon på avstand.

Problemene du vil møte

For å vaske det indre karet av en jacuzzi må man huske på to veldig viktige ting. For det første, ingen såpe. Da vil du raskt oppdage du har gått fra å ha en jacuzzi, til å være stjernen i en Lano-reklame. For det andre, ingen grove eller etsende vaskeremedier. Det kan være fristende å gyve løs på kalkavleiring med stålull, men dette gir bare karet en ru og ubehagelig overflate.

Korrosjon er noe du unngår ved å holde øye med vannkjemien. Det er også lurt å holde et øye med metalldeler i det indre karet, for eksempel skruer, håndtak o.l.

Kalkavleiringen er også forårsaket av dårlig vannkjemi. Et tykt lag avleiring kan være vanskeligere å få bort samt at det er større sannsynelighet for at du da også har avleiring inne i det skjulte rørsystemet.

Det kan være lurt å se til at alle dyser i det indre karet sitter som de skal og at de ikke har blitt tette. Samtidig kan man se etter at lyspæren fungerer (om man har en), at ingen skruer er løse og slikt diverse.

Hva du kan gjøre

For kalkavleiring og korrosjon handler alt om vannkjemi. Det går ut på å holde pH-en og alkaliteten ved korrekt nivå.

Kalkavleiringen er oftes forårsaket av enten høy pH, hardt vann eller  store mengder kjemikalier i vannet. Mens korrosjon gjerne kommer av for lav pH.

Vedlikehold av kabinettet på din jacuzzien

Med kabinettet menes boksen som holder det indre karet. Egentlig den eneste andre tingen du ser, annet enn det indre karet.

Problemer du kan møte

Noen kabinett er laget av plast eller glassfiber, andre av tre. Dette gir dem jo litt ulike kvaliteter, men det spiller ikke all verdens rolle. De som er av tre kan ha behov for et strøk lakk viss de står litt ekstra værutsatt.

På kabinettet har du også luker som gir tilgang til elektronikken og maskineriet i boblebadet. Disse lukene skal være vanntette, og sitte tett mot resten av kabinettet.

Så lenge man ikke begynner å sjonglere med øks eller motorsag rett ved siden av burde man ikke oppleve stort med problem som krever vedlikehold på kabinettet.

Hva kan du gjøre

Se til at pakningene rundt lukene er inntakt, og at festemekanismen strammer tilstrekkelig. Er festemekanismen skruer, og du ikke får en tett foresegling kan det være lurt å vurdere nye skrugjenger.

Ettersyn av elektronikken i din jacuzzi

En jacuzzi er hakket mer avansert enn en god gammeldags badestamp. Skal man ha et boblebad med subwoofer, diskolys, TV, egen mikrofoss og 17 forskjellige massasjefunksjoner styrt fra et touchscreen display så må man regne med litt elektronikk.

Problemer du kan møte

Elektronikk varer ikke for alltid, men i boblebad burde de holde nok så lenge da de normalt ikke får så mye bevegelse på seg. Det største problemet for elektronikken her er vann og temperatur.

Som skrevet tidligere må lukene på kabinettet være tette slik at man ikke får regn eller vann fra karet inn i kabinettet. Dette kan skade elektronikken, eventuelt føre til en kortslutning som setter en rask stopper for all massasje og TV-titting i boblebadet i en lang stund fremover.

Elektronikken klarer seg relativt godt i boblebadtemperaturer, men der er triks du kan gjøre for at systemene skal vare enda lengre.

Hva kan du gjøre

Viktigst av alt: Ikke prøv deg på noen improviserte løsninger av type “Macgyver”. Dersom du fremdeles har en garanti vil den sikkert forsvinne relativt fort da. I tillegg kan det være direkte livsfarlig.

Nå som advarselen er ute av veien, her er det du faktisk kan gjøre.

Om du ikke har gjort det allerede begynner du selvsagt med å ta ut sikringen til boblebadet. Deretter kan du sjekke at alle kontakter sitter ordentlig og at isolasjonen på alle ledningene er inntakt. Du kan også tørke av støv med en tørr klut. Se også til at lukene på kabinettet er tette når du er ferdig innvendig.

Når du ikke skal bruke badet på en stund, dersom det står på hytten for eksempel, så kan det være lurt å senke temperaturen noe. Senker du temperaturen ned til rundt 30-32 grader når badet ikke er i bruk vil dette være mer skånsomt mot elektronikken og mot strømregningen. NB! er du usikker på om badet kan fryse over midt på kalde vinteren må du ikke sette ned temperaturen. Er du i tvil er du ikke i tvil, sprenger rørene og pumpen er badet tapt.

Er det virkelig kaldt bør du vinterlagre.

Vedlikehold av maskineriet som gir boblebadet ditt liv

Når du først er inne å titter på elektronikken vil du også mest sannsynlig se litt andre greier. Dette vil da være pumper, varmeelement, rørsystem, sanitærstoffpumpe(om man har en) og litt diverse. Dette kaller vi maskineriet.

Problemene du kan møte

Her kan både litt av hvert skjære seg. La oss derfor ta for oss hver enkelt komponent:

Pumpen – Denne kan stoppe, da mest sannsynlig på grunn av hardt vann eller store mengder partikler. Et tett filter vil også gi mer arbeid til pumpen. Feil i pH kan føre til korrosjon inne i pumpen.

Varmeelementet – Her gjelder samme problemer som for pumpen, minus det tette filteret. Hardt vann kan gi et gråaktig belegg på innsiden av varmeelementet som kan føre til dårligere oppvarming eventuelt at hele varmeelementet går under.

Rørsystem – Det skjulte rørsystemet vil her møtes for å gå inn i pumpen og varmeelementet. Her er mange rør og slanger som potensielt kan få en liten lekk. Ellers gjelder standardproblemene med biofilm, alge- og muggvekst, hardt vann og feil pH.

Rensesystemer – Dette er de diverse rensesystemene som du kan lese om på rens og rengjøring og på kjøpsguiden. Her er mange forskjellige systemer og de kan få diverse feil. De fleste er utsatt for feil pH og hardt vann. UV-filter kan ha behov for å bytte pæren, mens ozonfilter kan ha problemet med elektrodene som gir strøm for å lage ozongassen.

Hva kan du gjøre

Det beste du kan gjøre for hele maskineriet er å opprettholde en god vannkjemi, og å holde et øye med vannet. Ta regelmessige målinger av hardhet, pH og alkalitet. Bruk sjokk og vask filteret godt og regelmessig.

Det er generelt lurt å bytte vann 3-4 ganger i året eller mer om badet er mye i bruk og det blir nødvendig. Da kan man bruke rørrens for å fjerne eventuell biofilm og lett kalkavleiring.

Dersom du ikke skal bruke badet på lenge er det lurt å gå gjennom prosessen med å suge rørene og pumpen tomme, da sliper man vann som ligger å muggner.

Når det kommer til rensesystemene er disse gjerne mer komplekse og krever erfaring for å gjøre noe med. I noen boblebad kan man bytte UV-lyspæren selv, i andre ikke. Elektrodene for ozongeneratoren er ikke sikkert man når tak i. Dette kan kreve profesjonelt arbeid, og det er derfor bedre at du ringer din leverandør og hører hva du skal gjøre.

En ting du kan gjøre for å forebygge feil er å sette pumpene på maks og høre etter om det kommer noen ulyder fra inne i kabinettet eller pumpen.

Dersom noe først blir ødelagt så har man gjerne en garanti på boblebadet, så forhåpentligvis dekker denne problemet. Viss ikke må man punge ut selv. Det aller meste kan erstattes så lenge det ikke er fullstendig katastrofe. Det beste eksempelet på fullstendig katastrofe ville være frostspreng, noe som man enkelt kan unngå.

Skroll til toppen