Velg riktig boblebad jacuzzi spabad

Velg riktig jacuzzi – lav pris, best i test eller best for deg

Velg riktig boblebad jacuzzi spabad

Best i test eller ikke – det kan være vanskelig å velge riktig jacuzzi. Her får du noen konkrete uavhengige råd som kan hjelpe deg i prosessen med å velge et jacuzzi som passer for deg.

Du drømmer om et utendørs jacuzzi, og det skjønner vi godt. En herligere opplevelse enn et massasjebad under stjernene en vinterkveld kan knapt tenkes. Når du nå vurderer å gjøre denne investeringen så ønsker vi å hjelpe deg. Først må vi tenke på de litt kjedeligere sakene, før det morsomme kommer etterpå (som hvor mange dyser og fargen på diskolyset, blant mye annet…).

Du må også lære deg det mest grunnleggende om hvilket vedlikehold en jacuzzi krever og se dette opp mot din situasjon. Skal jacuzzien stå utendørs på en hytte du bruker sjelden, vil du for eksempel ha problemer med at du ikke kan vedlikehold vannkjemien hyppig nok.

Nok snakk, la oss komme til saken – skritt for skritt.

Jacuzzi-guidens 6 steg til et godt valg

  1. Har du et bra sted å ha en jacuzzi?
    Hvor er det vann, strøm og avløp? Hvor er det hyggeligst å bade? Er tilgangen fra nærmeste baderom praktisk og egnet?
  2. Har du lyst og mulighet til å gjøre det løpende vedlikeholdet?
    Hovedsakelig er det snakk om å holde vannkjemien i jacuzzien i orden for å unngå bakterievekst i badet, noe som vanligvis må gjøres med jevne mellomrom.
  3. Stort eller lite, opplåsbart eller innebygd jacuzzi?
    Velg et boblebad som passer dine behov nå og i fremtiden.
  4. Hvor mye ekstrautstyr trenger du på badet ditt?
    Utendørs jacuzzi kan leveres med alt fra subwoofer til flatskjerm-TV, med egen foss og diskolys.
  5. Hva slags renseanlegg bør du gå for når du skal velge jacuzzi?
    Det finnes mange ulike måter å holde vannet rent og delikat på. Ingen er automatiske, men noen krever mindre av deg enn andre.
  6. Hvilken kvalitetsforskjell er det på en billig og dyr jacuzzi?
    En jacuzzi som er “best i test” er ikke nødvendigvis riktig bad for deg. Det er mange leverandører og mange ulike innfallsvinkler til pris og kvalitet du bør vite om.

1. Velg en jacuzzi som kan brukes der du ønsker å bruke det

Plassering av jacuzzi- tekniske forhold

Størrelsen på jacuzzien avgjør hvor tungt det er. Antall pumper og elektriske komponenter avgjør hvor mye strøm det trekker. I vanlig drift er ikke strømtrekket så høyt, men sjekk hva det trekker under oppvarming og andre prosesser som kan trekke mye strøm i kortere tid.

Du må selv evaluere uteplassen der du skal ha ditt utendørs boblebad for å avgjøre hvor egnet plasseringen er. Grunnforhold, strømtilgang, vann og avløp er noe de fleste relativt enkelt kan skaffe seg en forståelse av.

Er det noe du lurer på vedrørende dette, er det bedre å søke hjelp for å avklare spørsmålene før du har kjøpt. Når jacuzzien henger i krana fra lastebilen klar til å settes på plass, er det i seneste laget å finne ut at for eksempel grunnforholdene ikke holder mål.

Husk at du bør gjøre grundige undersøkelser om du skal ha boblebadet på en takterrasse eller andre steder med en underliggende bygningskonstruksjon. Både vekten og det faktum at det er mye vann i og rundt en jacuzzi som brukes, renses og vedlikeholdes, må tas med i betraktningen.

Vi anbefaler at du søker kvalifisert hjelp til å avgjøre om bygningskonstruksjone  er et egnet underlag. Bor du i sameier, blokk eller annet, er det avgjørende viktig at du har fått skriftlig godkjennelse av styret i bygget før du monterer noe jacuzzi.

Plassering – bruksmessige forhold

Hvor mye innsyn til jacuzzien synes du er greit? Mange ønsker å skjerme seg litt fra naboer og forbipasserende så de kan bade i fred.

Mange synes at noe av det aller beste med å ha kjøpt et utendørs boblebad, er muligheten til å ligge ute en kald vinternatt og se på stjernene. Da er det dumt om en lyktestolpe med kraftig lampe eller annet ødelegger muligheten for å nyte badeopplevelser som dette.

For mye vind kan være svært ubehagelig. Spesielt vinterstid kan det bli så iskaldt at boblebadet brukes mindre fordi det er for kaldt å komme seg til og fra på grunn av den isnende vinden. Det er en fordel om jacuzzien står i le og er litt skjermet for vær og vind.

Det bør ikke være for langt fra ytterdøra til boblebadet. Du selv, familie, venner og gjester skal jo forflytte seg dette stykket etter å ha tatt en dusj og gjort seg klare til bading. Da er det greit at transportetappen fra dusjen til jacuzzien er trivelig og egnet til formålet.

Noe lager et lite hus til boblebadet sitt. Dette er praktisk på mange måter, men da er det jo ikke et utendørs bad lenger…det er mer et slags badehus. Du kan ikke se stjernene og når snøen daler stille ned kan du ikke nyte synet fra boblebadet. Derimot slipper du å bekymre deg for at mye snøfall skal bryte ned lokket på jacuzzien m.m. Dette blir din vurdering.

2. Velg en jacuzzi som ikke krever mer vedlikehold enn du ønsker å utføre

En jacuzzi krever vedlikehold selv når det ikke brukes. Jo mer det brukes, jo mer vedlikehold må til for at vannet alltid skal oppleves som friskt og delikat.

Som kan forventes, er ditt bad aktivt i bruk vil du ha behov for oftere vask, renhold og vedlikehold. Det beste tipset for å kutte ned på tiden vedlikehold som kreves er å ha strenge regler før og etter bruk. Blant annet burde alle dusje seg og skylle seg godt før de bader. Bruker du sanitærstoff som klor eller brom, ikke vent med å tilsette mer etter bading.

Er det først begynt å bli dårlig vann og/eller algevekst må du påregne mange flere timer med arbeid. Når man har vært boblebadeier en stund finner man gjerne ut sine egne triks som fungerer for ditt bad og ditt bruk.

Se også den ultimate guiden til god vannkvalitet i jacuzzi

3. Stort eller lite, opplåsbart eller innebygt jacuzzi?

Noen ting å vurdere før du kjøper et boblebad er blant annet om du vil ha badet hjemme, på hytten, ute eller inne. Ute må du ta hensyn til årstidene og bassenget må tømmes helt eller stå på gjennom hele vinteren. På hytten kan ettersyn være litt vanskeligere, men det er ikke så gunstig å måtte fylle på vann og vente til det varmes hver gang.

Hvor mange mennesker skal bade? Trenger du en intim liten jacuzzi bare til deg og kjæresten, eller et stort et til hele familien? Et viktig moment å nevne her er at du alltid bør prøvesitte boblebadet før du kjøper det. Det største (eller for den del det billigste) boblebadet er ubrukelig om det er ubehagelig å sitte i.

Videre er det ikke anbefalt å ha en jacuzzi noe høyere enn andre etasje da de er svært tunge og vanskelige å flytte. Er dette er problem for deg kan du vurdere et oppblåsbar jacuzzi isteden.

Vanndyse eller luftdyse? Forskjellen er at luftdyser gir en mykere massasje enn vanndyser, de er også mindre utsatt for å tettes.  Ønsker du og dine en mer behagelig avslapping kan luftdyser være en fordel. Det finnes en uendelig mengde forskjellige dyser tilgjengelig. Man kan få med stråle, enten vanlig eller roterende, eller med bobler. De forskjellige dysene har å gjøre med hvilken massasje man skal få.

4. Hvor mye bling-bling trenger du på jacuzzien din?

Det er ganske utrolig hvor mye ulikt utstyr som er mulig å finne på utstyrslista når du skal velge utendørs boblebad.

Vi tillater oss å minne om at et utendørs boblebad nettopp er en utendørs installasjon. Jo mer utstyr som er montert, jo mer må før eller siden repareres.

Det du bør fokusere på når du velger jacuzzi er utstyr som gir økt komfort, økt sikkerhet mot driftsfeil med tilhørende frostsprenging vinterstid, utstyr som sikrer at vannkvaliteten er god og isolasjon som demper varmetap og sparer deg for høye strømregninger.

Ut over dette er det ikke noe utstyr som du egentlig har behov for, men mindre du synes det er skikkelig kult.

5. Hva slags renseanlegg bør du gå for når du skal velge jacuzzi?

Det finnes fire typer renseanlegg som er vanlige for utendørs boblebad. Disse er vannfilter, saltvannsrens, UV-rensing og ozon-rensing, og kan komme enkeltvis eller i kombinasjoner.

Vannfilter

Dette er standarden, arbeidshesten, for jacuzzier verden over. Vannet blir pumpet gjennom et tett filter som plukker opp kosmetikk, fett, søl, mm. Dette er derfor et “må-ha” for en god badeopplevelse og er standard utstyr på alle massasjebad.

Filteret har som oppgave å rense ut alle partikler, men har dessverre lite å stille opp med mot mikroorganismer som bakterier og andre uhumskheter. Filter blir derfor alltid kombinert med sanitærstoffer eller ozon, UV-lys eller andre metoder for å knekke mikroorganismer.

Ozon-renseanlegg

Ozon er en interessant gass – den holder liv på jorden, samtidig som den kan holde liv ute av badekaret ditt. Oson-gassen er giftig og i små mengder er den veldig effektiv til å holde styr på alger og bakterier i dn jacuzzi. Den eneste ulempen kontra de andre alternativene er en litt dyr reparasjon om noe går galt og anlegget slutter å fungere.

Saltvannsrensing

Med saltvann tenker nok mange på sjøvann, men dette er ikke sannheten for en jacuzzi. Saltene man tilsetter er enten klor eller brom, og de holder styr på bakterie og algevekst i vannet ditt, alt du merker er en lett bassenglukt.

Du tilsetter saltene, også kjent som sanitærstoff, i vannet alt etter forhold som mengde vann, antall personer etc.

En dyrere løsning er tilgjengelig i form av en sanitærstoffpumpe. Pumpen tilfører klor/brom i vannet, men det er ikke slik at den kan gjøre dette alene. Du må selv gjøre justeringer på mengden salt som skal tilsettes. Dette er dyrt utstyr som ikke alltid sparer deg for like mye tid.

UV-rensing

Kommunale vannrensingsanlegg skal møte en streng standard og for dette bruker de flere metoder, deriblant UV-rensing. Prinsippet med UV-rens er også skalert ned til å passe i boblebad, noe som er svært gunstig for den dedikerte boblebadbruker. Vannet blir her sirkulert forbi en UV-lampe som effektiv tar livet av bakterier og alger i vannet.

6. Hvilken kvalitetsforskjell er det på billige og dyre jacuzzier?

En jacuzzi er ikke noen billig investering. Da de kan gi mye glede, avslapping og fine kvelder under stjernene så krever de også sin del av lønningen. Prisen på bad varierer veldig, fra de billigste oppblåsbare boblebad på rundt 5000 kroner, helt opp til super-eksklusive jacuzzi på godt over 200 000 kroner.

Det er mange bad som er produsert i “kina” på markedet. Du kjenner de ofte igjen på prisen, som er meget lav i forhold til utstyr og utførelse. Problemet er at det ofte ser bra ut på utsiden, men når det kommer til stykket vil du oppleve at produktet ikke holder mål. En jacuzzi er et meget komplisert produkt som skal kunne stå ute fylt med vann året rundt og alltid være klart til bruk.

Vår klare anbefaling er å styre klar av billigmerkene. Skal du først kjøpe utendørs massasjebad, bør du kjøpe fra en kjent produsent som har bevist sin kvalitet over tid og som har mange kundereferanser å vise til.

Blir det for dyrt? Vent og spar opp mer penger heller enn å gå inn i Kina-markedet. Billigprodukt kan fort bli uforholdsmessig dyre, spesielt når det kommer til boblebad.

Sjekk også garantien som produsenten gir. Er den gyldig i Norge? Hvor lenge varer den og hva omfatter den?

Velg riktig med en gang

Tenk deg om, få tilbud fra flere forhandlere, prøvesitt jacuzziene og sett deg grundig inn i utstyrslisten, garantiordninger og alt som hører med.

Når du har gjort en skikkelig jobb her, og jacuzzien din endelig står klar til bruk hjemme, kan du ikke bare kose deg med et deilig bad. Du kan også regne med fine positive helseeffekter, skal vi tro iForm.

Lykke til med valget.

Skroll til toppen