Hopp til innholdet

Rens og rengjøring av utendørs boblebad og massasjebad

rens og vedlikehold av boblebad

Rense og rengjøring av utendørs massasjebad og boblebad er viktig for at du skal få en trivelig opplevelse hver gang du bader.

Rengjøringen har litt forskjellig form om du har et utendørs massasjebad, boblebad eller swimspa, eller om du har et innendørs boblebadekar.

Denne artikkelen fokuserer på utendørs bad og tar for seg alt du trenger å vite for å kunne holde badet ditt rent og innbydende. I tillegg lenker vi videre til en rekke artikler som går grundigere inn i ulike temaer.

Kort og godt den ultimate guiden til rens og rengjøring av boblebad og massasjebad.

Det viktigste av alt er forebygging

Vær klar over at et massasjebad som står med vannet i på jevne 38 grader over lang tid er et helt ideelt sted for bakterievekst. Døde hudceller og andre mikropartikler som vi mennesker gir fra oss i badet gir næring til bakterieveksten.

Passer du ikke godt på, kan du få deg en svært ubehagelig overraskelse når du åpner lokket etter et par uker uten bading.

Derfor begynner vi med det viktigste. Du kan vite alt om rens og rengjøring, men er du dårlig på forebygging vil du få et svare strev med å holde massasjebadet ditt rent og pent.

Ufravikelige regler

Denne lista danner en ufravikelig regel for alle som er seriøse med sitt boblebad og ønsker å ha ting på stell:

 • Ingen går i badet uten en skikkelig dusj. Han ene som dropper dusjen forurenser karet 200 ganger mer enn de andre
 • All såpe fra dusjingen må skylles bort, ellers vil det bli veldig mye skum i massasjebadet
 • Ingen spiser i boblebadet
 • Er det fest må du ha kontroll med drikkevarene så ingenting havner i badevannet
 • Små barn bør gå på toalettet før bading for å redusere sjansen for uhell. Barn må i tillegg passes på.
 • Lokket er forsvarlig på til enhver tid når badet ikke er i bruk

Følger alle brukere av massasjebadet disse reglene, vil jobben til den som har ansvaret for vannkvaliteten bli mye enklere.

Nest viktigst er en forståelse av rens- og filtreringssystemene

Som et grunnlag for rens og vedlikehold av utendørs massasjebad og boblebad må du kjenne til de metodene som badekaret ditt bruker for å holde vannet rent og friskt.

Boblebadet ditt er utstyrt med utstyr som skal hjelpe deg med denne jobben. Du må forstå hvordan disse fungerer for å kunne drifte boblebadet ditt på en god måte.

Partikkelrensing

Alle massasjebad er utstyrt med rensefiltre som fjerner smuss og urenheter fra vannet. Disse kommer i en mengde ulike utførelser.

Effekten av filtrene avhenger av:

 1. Størrelsen på filteret
 2. Typen filter
 3. Hvor mye vann som filtreres per døgn
 4. Mekanismens evne til å effektivt trekke mest mulig overflatevann inn i filteret

Desinfisering

Det finnes flere former for desinfisering av badevannet:

 1. Kjemikalier for desinfisering som tilsettes manuelt i badevannet
  Klor, bromin eller klorfrie alternativer som aktivt oksygen. Oftest er dette i pulverform.
 2. Automatisk tilførsel av kjemikalier for desinfisering
  Et system med følere og sensorer som automatisk tilfører kjemikalier. Dog må slike systemer følges tett opp av deg, så helt automatisk er de på langt nær.
 3. Automatisk generering av klor eller bromin, også kalt saltvannsrensing
  Badekaret er utstyrt med en bromin- eller klorgenerator som omdanner saltholdig badevann til klor- eller bromin. En kombinasjon av tid og informasjon fra ulike sensorer avgjør hvor mye som produseres . Systemet må justeres i henhold til antall badende personer.
 4. Ozon-rensing
  En ozon-generator produserer ozon, vanligvis i badevannets kretsløp. Bakterier som kommer i kontakt med ozon drepes effektivt.
 5. UV- rensing
  UV-lys bestråler vannet som strømmer gjennom sirkulasjonssystemet i badet og dreper bakterier. UV-lys brukes ofte i steden for ozon og er en skånsom metode for vannrensing. UV-lys brukes også ofte i rensing av vann fra naturlige drikkevannskilder.
 6. Andre typer anlegg
  Det er vanskelig å gi en utfyllende liste over renseanlegg da utviklingen stadig går fremover. Mange ulike anlegg er i omløp, om enn i mindre omfang enn de vi har omtalt her.

Du må vite hvilke renseanlegg ditt boblebad er utstyrt med.

Les bruksanvisningen.

Har du overtatt et brukt boblebad og ikke har dokumentasjonen som fulgte badekaret fra det var nytt, bør du finne et serienummer eller lignende for så å kontakte produsenten.

Rens og rengjøring – vask av boblebad

Boblebadet har mange fine mekanismer for å holde vannet friskt og rent. Det er dog ikke nok. Boblebadet trenger også tilsetning av sanitærstoff samt en skikkelig vask i ny og ne.

 

Nå er vi over til den delen hvor du faktisk vasker boblebadet. Selv hvor mye forebygging du gjør, så vil badet etter hvert bli skittent. Da er det frem med oppvaskhansker og klut.

Filter

Partikkelfilteret er det viktig å vaske, da det kan gå tett etter hvert. Går filteret tett vil det ikke være like effektivt til å rense, vannet vil bli grumsete og pumpene vil jobbe overtid for å klare å trekke på vannet.

Det finnes to typer filter:

 1. Vaskbare filter
 2. Ikke-vaskbare filter som bare kan skiftes ut

Ikke missforstå, de vaskbare filterene er ikke evigvarende. De må også byttes, men frekvensen er noe lavere. De gjør også normalt vedlikeholdsarbeidt og problemsøking enklere da du ikke trenger å bytte filteret for å finne ut om noe var galt med det.

Slik går du frem:

 1. Skru av sikringen på boblebadet.
 2. Åpne filterluken og skru ut filteret.
 3. Skyll filteret med en hageslange eller i dusjen.
 4. Trenger filteret litt ekstra omsorg kan du vaske det i med rensemiddel spesiallaget for filterrens. Da lar du filteret ligge noen timer i middelet før du skyller der.
 5. Skru inn filteret, og sett på sikringen.

NB! Ikke bruk noe såpebasert rensemiddel på filteret. Dette vil føre til store mengder skum.

Et alternativ til det spesialrensemiddelet er å bruke en klorin-vannblanding.

Innsiden av karet

Skal du vaske innsiden av karet har du to alternativer. Du kan enten tømme hele badet for vann, eller dersom den vaskingen du skal gjøre ikke er så omfattende kan du vaske badet med vannet i. I noen tilfeller med ekstra mye rusk og smuss kan det være et godt alternativt å lett skrubbe badet, for der etter å tømme det.

Prosessen med å vaske er egentlig helt rett frem. Om du tapper vannet før, etter eller ikke i det hele tatt får du bestemme selv. Det er bare noen få ting du må huske på.

 • Tapper du vannet, så må du huske å ta ut sikringen. Aldri start et boblebad som ikke har vann i seg. Les her om hvordan du tapper vannet den raske måten.
 • Ikke bruk såpe – dette vil føre til mye skum i vannet, noe som vil være særdeles vanskelig å få bort. Klorin er mye brukt, alternativt kan du også prøve eddik. Vår erfaring er at du kommer lengst med en myk klut og varmt vann.
 • Ikke bruk noe som skurer eller skraper. Dette kan ødelegge innsiden av karet.
 • Skal du vaske dysene kan du bruke en klut på disse. Noen boblebad har dyser du kan ta ut, som gjør vaskejobben enklere. Her er det best å tappe badet.
 • Skal du først tappe badet, så kjør en runde rørrens. Dette er godt vedlikehold av rørene og hindrer uønsket biofilm.

Mange vil kanskje ta en skikkelig vask i sammenheng med vinterlagring, eller andre ganger badet ikke skal bli brukt på en god stund. Her på boblebad-vedlikehold vil du finne en hel guide for vinterlagring av boblebad.

I guiden for vinterlagring lærer du også hvordan du kan tappe det skjulte rørsystemet. Dette er en noe større oppgave, men den er fult mulig å utføre i løpet av en god arbeidsdag.

Vask rundt boblebadet

Det å holde det rent rundt boblebadet ditt gir deg fordelene av at det ser penere ut samt at man ikke drar med seg så mye rusk og rask opp i badet.

Har du boblebad ute trenger det ikke være verre enn å ha en hageslange tilgjengelig så du får spylt bort grus og løv.

På samme måte kan du også fint vaske toppen av lokket og sidene av boblebadet. NB! ikke spyl direkte på veggene dersom luktene ikke sitter skikkelig på. Dette kan føre til at vann trenger inn i karets indre og skader elektronikken.

Vask av boblebadets indre

De fleste boblebad har luker på sidene. Når disse åpnes får du tilgang til boblebadets indre. Her får du tilgang til varmeelement, pumpe, viktige deler av rørsystemet og diverse elektronikk.

Det kan bli nok så skitten rundt pumpene og elektronikken, og det er greit å holde rent. Boblebadet er tross alt et mange tusenkroners forbruksprodukt.

Vask her inne har to hovedregler som må følges:

 1. Ikke bruk mye vann
 2. Ikke vær hardhendt.

Husk på å koble fra sikringen, men hold den fuktige kluten generelt på avstand fra elektriske koblinger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *