Hopp til innholdet

Grønt vann i boblebad – problemløsing

Så du kommer tilbake til hytten og du finner at vannet i boblebadet er, av alle ting, grønt. Hva gjør du nå?

Slapp av, du trenger mest sannsynlig ikke verken vaske eller bytte vann. Problemet skyldes mest sannsynlig algevekst i vannet ditt.
Dersom du har et UV-filter i ditt boblebad eller massasjebad vil det, ved normal bruk, ikke oppstå algevekst siden UV-lyset dreper algene. Har badet derfor ikke vært brukt på en stund, fyr opp pumpene på fult og se om problemet løser seg. Filteret burde ta algen. Viss ikke, anbefaler vi å ringe service.

Slik går du frem

For dere som har mer vanlige vannfilter, oson-filter eller saltvannsrensing er løsningen nokså enkel. Det du trenger å gjøre er å korrigere pH-verdien og mengden sanitærstoff (klor eller brom) i vannet. Her får du vite hvordan.

  • Det første du kan sjekke er om pH-en ligger rundt nøytral (7.2 – 7.6 er bra). Dette gjør du ved hjelp av en teststripe du dypper i vannet og leser av fargeendringene. Er tilfeldigvis hele din familie fargeblinde finnes det digitale måleapparat. Bruk pH-up eller pH-down alt etter som resultat av måling. Alger forekommer ved for høy pH, så da trengs det pH-down.
  • Neste er mengden sanitærstoff i vannet. Ofte er det klor eller brom som er brukt. For å finne innhold av klor eller brom bruker du teststriper slik som for å finne pH. Det finnes også testtabletter, men disse tar lenger tid å bruke. NB, dette er en egen type teststriper, ikke de samme stripene som måler pH-verdi.
    Bruker du klor er idealverdien 1-3 mg/L, for brom er den 2-6 mg/L. Du regulere ved å tilsette brom- eller klortabletter etter behov. Veiledning står på boksen.

Når du har gjort de to punktene over er det på tide å sette pumpen på en 24 timer syklus for å få skylt gjennom systemet. Ikke alle massasjebad, boblebad eller jacuzzi er like, men hovedpoenget her er å “røre rundt” i vannet, så alt du må gjøre er å sette på pumpen.

Etter pumpesyklusen er ferdig tester du vannet igjen med teststrips for pH og klor/brom.  Det anbefales å vaske filteret etter denne prosessen. For videre forebygg av algevekst er det lurt å dekke til massasjebadet eller boblebadet med et lokk som ikke slipper gjennom sollys. Alger trives nemlig godt i varmt vann, og sollyset er nødvendig for fotosyntesen.

Fortsatt trøbbel?

Er problemet ikke løst kan det være algevekst inne i rørene. Det kan da også forekomme flytende biter av algen som kalles biofilm. Nå er du dessverre nødt til å kjøre i gang en rørrens, og deretter skifte vann. Heldigvis for deg blir prosessen smertefri med vår guide for rørrens (link kommer) og vannskifte (link kommer)

Er vannet ditt fortsatt grønt? Da er kanskje pH-en veldig lav også? Dette kan være metallpartikler i vannet som følge av korrosjon, vannet må nøytaliseres med pH-up og mest sannsynlig skiftes. Du får en guide på det her (link kommer).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *