Gult/brunt vann i boblebad – problemløsing

Du har akkurat fylt opp vann i boblebadet, og til din store skrekk og gru er vannet brunt. Hva gjør du nå?

Gult eller brunt vann i boblebad kan forekomme av flere ting. De vanligste er enkelt og greit det som kalles humus, og/eller utfelling av jern eller mangan.

Problemestillingen

Gult eller brunt vann er ikke nødvendigvis farlig for deg, men er det store mengder jern i vannet kan dette over tid skade pumper og varmeelement. Så, hva forårsaker dette?

Gult vann kommer ofte av lav pH, dette fikser du helt enkelt med å lese vår komplette guide for vannkvalitet.

Brunt vann kommer da ofte av humus eller jern/mangan. Bor du i en by, eller har vann levert av kommunen er dette sjelden noe å tenke på. Har du derimot din egen brønn, hjemme eller på hytten kan dette forekomme relativt ofte.

Humus er organiske molekyler som setter farge på vannet. Dette er helt normalt, og det er hverken farlig å drikke eller bade i dette vannet.

Utfelling av jern og mangan kan gi en brunaktig til svart farge på vannet. Vannet vil mest sannsynlig være klart helt i starten, før det blir brunt når jerner reagerer med oksygen.

Hva kan du gjøre?

Når du fyller på nytt vann er det lurt å tilsette produkter som No Scale, som hindrer utfelling av kalk og jern. Har man derimot store mengder jern/mangan i vannet må man bruke et kullfilter.

Skroll til toppen