Derfor elsker bakterier boblebadet ditt

Bakterier og jacuzzi. To ord man helst ikke vil se i lag, eller for den del tenke for mye over. Vel, her i denne artikkelen skal vi tenke godt over det, så vi aldri må gjøre det igjen.

Bakterier kan leve i de fleste temperaturer, men da er det og millioner av forskjellige bakterier. Vårt problem som boblebad- og jacuzzieiere er de bakteriene som trives godt rundt romtemperatur og over, og spesielt godt rett rundt 40 grader.

Bakterier trenger også, som alt som lever, næring. I en jacuzzi er det mye næring fra hudceller og diverse. Det er også stor plass å boltre seg på i en jacuzzi.

Med andre ord: bakteriehimmelen.

Hva kan vi så finne i vannet?

God spørsmål, og vi kan finne mye rart. De vanligste er Pseudomonas og follikulitt. Follikulitt er infeksjon i hårsekkene og er ufarlig. Pseudomonas er forårsaket av en veldig vanlig bakterie, som oftes bare gir en infeksjon i ytre ørekanal, eller hudutslett. For personer som med dårlig immunforsvar kan den derimot være potensielt dødelig.

Den er vanskelig å behandle da den er resistent til de fleste typer antibiotika. Det er derfor enklere å ikke få den i jacuzzien i det hele tatt.

Hva gjør vi med dette?

Enkelt. Vi dreper bakteriene. Vi har mange gode verktøy for å oppnå dette. Eksempelvis har vi mikrofilter, salt, UV-lys, oson og mye mer.

Arbeidshestene

Arbeidshestene er de som gjør mesteparten av jobben med å holde bakteriene unna. Disse finner du i så og si alle boblebad, jacuzzi og utendørs massasjebad.

Alle bad trenger en god dose av det vi kaller sanitærstoff. Dette er salter av brom eller klor. Ionene av brom og klor som oppstår når det løser seg i vann er lite gunstig for bakteriene sin kolonisering.

Etterhvert som man bruker badet må man kanskje fylle oppi mer sanitærstoff, men det trengst som oftes bare det vi kaller Shock, eller sjokk på norsk. Shock er et ikke-klorbasert desinfeksjonsmiddel som hjelper til å holde bakteriene unna samt gi en klar farge og frisk følelse til vannet. Dette doserer man gjerne etter hvert bad.

Støtteapperatene

Støtteapperatene er de som hjelper arbeidshestene i sin oppgave, alternativt tar det som arbeidshestene ikke klarer.
Dette er de diverse typene av filter man finner i boblebad, jacuzzi og massasjebad.

Osonator/oson-filter gir ut små mengder av den giftige gassen oson. Ufarlig for oss mennesker, veldig farlig for bakterier.

UV-filter er en lampe som sender ut UV-lys som dreper små organsimer.

Mikrofilter er et tynt, tynt partikkelfilter som skal plukke opp bakterier. Det er ikke alltid så veldig pålitelig.

Ønsker du å lese mer om de ulike typene rensesystemer kan du se nedover denne artikkelen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen