Boblebadet ditt er utsatt for korrosjon

Faller boblebadet ditt bokstavelig talt fra hverandre? Eventuelt opplever du skarpe rustne metallbiter i vannet ditt? Heldigvis er ikke dette vanlig, men vil du unngå dyre reperasjoner kan det være verdt å ta en titt på hvordan korrosjon truer badet ditt.

Korrosjon vil da si at metalldeler ruster, og for boblebad, at eventuelle andre komponenter som ikke liker sure omgivelser blir slitt ned.

Problemstillingen

Vannet i boblebad blir tilsatt mye rart, slik som menneskekropper. Dette vil påvirke vannets pH-balanse. Som man husker fra naturfag på barneskolen er en pH over 7 basisk, mens en under 7 er sur. I boblebad vil en god pH være på 7.4-7.6. Noe under dette og vannet blir surt.

Et surt vann vil til slutt skade komponenter i badet ditt. Det vil også gjøre badeopplevelsen hakket dårligere da man fort kan oppleve svie i øyne og eventuell kløe.

Hvordan oppdager man korrosjon?

Man oppdager gjerne potensialet for korrosjon først. Det er mest vanlig med svie i øyne og nese. Har du badet lenge til tross for svien, eventuelt at badet har stått uten å blitt brukt, kan du ha fått korrosjonsskader. Da vil gjerne vannet bli hardt og uklart. Er det riktig ille kan man finne små rustbiter i vannet.

Hva kan du gjøre?

Det du trenger å gjøre er å holde orden på to ting. Det er pH, og alkalitet. Alkalitet i boblebad betyr ikke det samme som at det er basisk. Alkaliteten sier noe om mengden hydrokarboner i vannet, og disse hydrokarbonene virker som en buffer for pH-en. Slik kan pH-en motsette seg moderate tilsetninger av pH-økende, eller pH-senkende, substanser. Les mer om vannkvalitet, pH og alkalitet på vår hovedartikkel.

Du må altså lese av og korrigere pH og alkalitet. Husk å korrigere alkalitet først, da dette er en buffer og det vil gi feil resultater for pH-en dersom pH blir korrigert før alkaliteten. I lenken over får du en komplett guide for dette.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen