Vinterlagring for boblebad – den raske måten

Det er absolutt en god ide å vinterlagre ditt boblebad og vedlikehold på skikkelig vis, da slipper du problemer som frostspreng, mugg og korrosjon.

Før du begynner noe er det lurt å definere langtidslagring. Er det bare over vinteren, eller er det enda lenger?

Vinterlagring

Vinterlagringen skiller seg litt fra resten av årstidene, nemlig på grunn av frostspreng. Skal massasjebadet ikke brukes over vinteren har du to alternativer:

 1. Badet står på, med varme, gjennom hele vinteren.
 2. Du tømmer badet og rørene, vasker det og lagrer det.

Metode en har fordelen av mindre arbeid. Dersom du ikke bor i et område med sterk kulde kan det være lurt å sette termostaten til 30 grader Celsius. Dette er mer skånsomt for elektronikken i massasjebadet. Det er derimot ikke lurt å risikere frostspreng, så er du usikker, hold temperaturen der den er til vanlig.

Videre må du dekke til toppen av badet med et tjukt og varmeisolerende lokk. Disse kan fåes kjøpt hos massasjebadforhandlere. Et slik lokk forhindrer også algevekst da det ikke er tilgang for sollys.

Metode to er mye arbeid, men det er absolutt anbefalt om du skal lagre badet noe lenger enn et halvt år.

Langtidslagring

Dersom ditt boblebad skal lagres mer enn seks månder bør du tappe vannet, vaske badet og beskytte det mot vær og vind.

Et tips for å lette vedlikeholdsarbeid til senere er å bruke rørrens  i samme slengen som du skal langstidslagre. Den prosessen krever nemlig to tappinger av vannet. Slik går du frem for langtidslagring:

 1. Koble fra strømmen på massasjebadet.
 2. Finn tappekranen og skru av dekselet. Noen boblebad og massasjebad har en medfølgende hageslange som kan skrues på her før du åpner avløpsrøret.
 3. Åpne avløpsrøret og la vannet renne ut, denne skal stå frem til neste gang du fyller på vann.
 4. Ta ut filteret, vask det og lagre det innendørs.
 5. Videre må du ta av vannkoblingen til pumpene og varmeelementet.
 6. Nå trenger du en vannblåser (Link kommer). Du skal tømme alt vannet fra rørene og dysene. Du begynner da med å stenge alle ventiler og dyser. Så åpner du en dyse, blåser i den i vertfall ett minutt, før du stenger den og går videre til neste. (Dersom det ikke blir tett mellom vannblåser og dyse må dette tettes med en klut.)
 7. Tørk alt resterende vann du kan finne.
 8. Nå trenger du en vannsuger, forhåpentligvis gjør vannblåseren også denne jobben. Du gjør samme prosess for dysene som i punkt 6, men nå suger du opp vann. Så stenger du alle dysene og suger vann fra alle hovedkoblingene (de du løsnet i punkt 5) som går til pumpe eller varmeelement. Det er mye rør i badet, så bruk omtrent fem minutter per kobling.
 9. Kontroller bunn av pumper og varmeelement for vann. Disse må da eventuelt tømmes ved å suge fra det laveste punktet tilgjengelig.
 10. Kontroller at alle dyser, lokk, koblinger, kraner og deksel er åpne. De skal forbli åpne til badet skal taes i bruk igjen.
 11. Sett på lokk på massasjebadet, og dekk hele badet med en presenning som kan festes i bakken på alle fire sider. Er det fare for stort snøfall bør det legges kryssfinerplater eller planker over lokket for å gi det mer styrke.

Skal du bruke rørrens gjør du det helt enkelt før du begynner på denne guiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen